Producent
Cena
-
od
do
Moździerze kuchenne to narzędzia służące do rozdrabniania składników takich jak przyprawy, zioła, orzechy i nie tylko. Składają się z pojemnika w kształcie misy, wykonanego z kamienia, ceramiki, drewna lub metalu oraz tłuczka, który służy do ręcznego rozdrabniania składników. Moździerze jako akcesoria kuchenne używane są od wieków i nic nie wskazuje na to, by miały stracić swą popularność. Mimo dostępności wygodniejszych metod rozdrabniania i mielenia, w tym automatycznych, napędzanych elektroniką, wielu miłośników gotowania wciąż stawia moździerz.
Dlaczego warto mieć w kuchni moździerz?
Za stosowaniem w kuchni moździerza przemawia szereg argumentów. Przede wszystkim jest to bardzo uniwersalne i wielofunkcyjne narzędzie. Dzięki niemu zmielimy przyprawy w ziarenkach, ale również zgnieciemy zioła, by wydobyć niepowtarzalny aromat i zachować znajdujące się w nich olejki eteryczne. Oprócz tego w moździerzu można zgniatać warzywa i owoce, z których po dodaniu odpowiednich przypraw, w tym samym naczyniu można stworzyć smakowite pesto, marynatę lub sos. Moździerze kuchenne świetnie nadają się również do rozdrabniania orzechów na masło orzechowe lub tworzenia mąki orzechowej do celów piekarniczych.
Używanie moździerza pomaga w maksymalnym wykorzystaniu składników poprzez zmielenie ich na drobny proszek lub pastę. Pozwala to lepiej kontrolować ostateczną teksturę, smak i zapach potraw, co dla prawdziwego fana kuchni jest nie bez znaczenia. Na tym ich zalety się nie kończą — to bardzo trwałe i atrakcyjne wizualnie dodatki do kuchni. Łatwo je wyczyścić, nie absorbują zapachów z potraw, mogą przetrwać lata.
Jaki moździerz wybrać?
W naszym sklepie znajdziesz różnorodne moździerze, wykonane z takich materiałów jak marmur, ceramika, granit, metal czy drewno. Który z nich najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku? Jeśli często przygotowujesz pesto, sosy lub guacamole, wybierz moździerz kamienny, duży i pojemny na tyle, by przygotować w nim porcję dla całej rodziny. Moździerze kamienne wykonane są z marmuru lub granitu, każdy z tych materiałów charakteryzuje się podobną trwałością. Moździerz kuchenny granitowy może być nieco cięższy niż moździerz marmurowy, ale w przypadku tego narzędzia nie ma to raczej dużego znaczenia. Przy wyborze można więc kierować się estetyką. Moździerz ceramiczny jest bardziej narażony na uszkodzenia, za to występuje w większej ilości wersji kolorystycznych i wzorów. Z kolei moździerz drewniany, np. z bambusa, to dobra propozycja dla osób, które lubią rustykalny klimat w kuchni.
W naszej ofercie znajdziesz dużo więcej praktycznych i pięknych dodatków do kuchni i jadalni. Obejrzyj nasze nowoczesne cukiernice i filiżanki porcelanowe do kawy, zajrzyj też do działu z przyborami kuchennymi i sztućcami. Wszystkie zgromadzone w naszym sklepie produkty to gwarancja wysokiej trwałości, funkcjonalności w połączeniu ze stylowym wyglądem. Odkryj, jak przyjemne może być wybieranie artykułów używanych w kuchni!